Podotherapie bij Fysiq Vision

Podotherapie bij Fysiq Vision

Vanaf heden kunt u ook bij onze vestiging op de Parallelweg terecht bij onze podotherapeut Roy Gieling. Roy werkt namens Podozorg Nederland bij ons op lokatie om onze cliënten nog beter te kunnen bedienen.

Een voorbeeld van klachten waarbij podotherapie geïndiceerd kan zijn is pijn onder de grote teen.

Stekende pijn onder de grote teen
Heeft u een stekende pijn onder de grote teen? Dan heeft u mogelijk last van ‘ossa sesamoidea’ oftewel pijnlijke sesambeentjes. Dit zijn kleine beentjes in de vorm van sesamzaadjes die te vinden zijn aan de onder de voet bij de basis van de grote teen, zoals te zien in bijgevoegde afbeelding.

Functies van sesambeentjes
De sesambeentjes hebben onder andere de volgende functies:

– Helpen de teen bij het naar beneden buigen;
– Dragen van lichaamsgewicht om het gewricht te ontlasten;
– Beschermen en stabiliseren de lange buigpees van de grote teen (m.flexor hallucis longus);
– Vergroten van het grondvlak.

Oorzaken van pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen;
De pezen in de omgeving van de pijnlijke sesambeentjes kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Dit is een vorm van sesamoiditis en van peesontsteking. Overbelasting wordt vaak gezien als de oorzaak, mede door een verkeerde stand van de voet. De sesambeentjes kunnen artrose vertonen of zelfs afsterven. Door een trauma kan een sesamoid zelfs breken. Sesamoiditis komt vaak voor bij balletdanseressen, hardlopers en volleyballers.

Welke symptomen geven pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen?
Dit geeft pijnklachten onder de grote teen, ter hoogte van de bal van de voet. Bij sesamoiditis ontwikkelt de pijn zich geleidelijk. Bij een fractuur van de sesambotjes ontstaat deze acuut. Meestal treed er zwelling op. Ook kan het buigen en strekken van de grote teen kan lastig en pijnlijk zijn.

In veel gevallen is het niet mogelijk trap te lopen of te sporten met deze klachten.

Heeft u ook last van een stekende pijn onder de grote teen? Of andere voetklachten waar u graag advies bij zou willen? Roy is bijvoorbeeld gespecialiseerd in voetproblemen bij Diabetes, maar kan ook veel betekenen voor oa reumapatiënten, sporters met klachten of neuropathie. Neem dan even contact met ons op via 0318-552565× Hoe kan ik je helpen?