Bent u al goed verzekerd voor fysiotherapie in 2024?

Bent u al goed verzekerd voor fysiotherapie in 2024?

Wilt u ook in 2024 gebruik maken van fysiotherapie? Let dan goed op hoe u in 2024 verzekerd bent. Natuurlijk willen wij u ook in 2024 blijven voorzien van goede fysiotherapeutische zorg, daarom geven wij u graag gerichte informatie over uw keuzemogelijkheden voor 2024 als het gaat om aanvullende verzekeringen. Zeker als u regelmatig gebruik maakt van fysiotherapie! 

Bekijk hier een compleet overzicht van vergoedingen per zorgverzekeraar in 2024

Verschil kan wel oplopen tot € 400,- per jaar

Het is zeker de moeite waard om u goed te verdiepen in de zorgverzekeringen, want dat kan u op jaarbasis veel geld schelen. Er zit tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering al een verschil van ruim €400 per jaar. Terwijl de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is, aangezien de inhoud hiervan door de overheid is vastgesteld.

Het is dus belangrijk dat u goed zicht hebt op de voorwaarden en vergoedingen, zodat u weet wat u kunt verwachten van de basisverzekering en/of aanvullende verzekering. 

Gelukkig zijn er een aantal manieren om toch te besparen op uw zorgverzekering, zonder dat u persé hoeft in te leveren op goede zorg. Lees hier de tips op zorgwijzer.nl. 

Een overzicht van alle zorgpremies 2024 vindt u hieronder.

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering:

 • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
 • Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
 • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
 • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
 • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
 • Behandeling bij artrose (maximaal 12 oefentherapieën op een jaar)
 • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
 • Valpreventie bij ouderen (nieuw)
 • Herstelzorg voor Long Covid-patiënten. Deze patiënten krijgen hun benodigde zorg in 2024 nog vergoed. Het kabinet heeft dit verlengd met nog een jaar tot 1 januari 2025.

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Of u een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van uw huidige zorgbehoefte en het risico dat u loopt op een aandoening. Bent u een fanatiek sporter en loopt u meer risico op blessures, dan is een aanvullende verzekering het overwegen waard. Heeft u vaak last van uw rug of heeft u zwakke gewrichten, dan kan het zeker verstandig zijn om een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.

Vraag uzelf altijd af of u zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat u liever een (maandelijkse) premie daarvoor betaalt. Er zijn geen vaste tarieven voor een fysiotherapiebehandeling. Om toch een indicatie te geven wat de gemiddelde kosten zijn van een fysiotherapeut in 2024 moet u rekening houden met 45 tot 50 euro voor een reguliere behandeling. Gespecialiseerde behandelingen zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie kosten wat meer denk dan aan de 55 tot 60 euro.

Geen verwijzing nodig van de huisarts

Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen.

Hoe kiest u de zorgverzekering die het best bij u past?

Ga eerst na welke zorg u daadwerkelijk nodig heeft in 2024. Maakt u vaak gebruik van fysiotherapie, dan is een aanvullende verzekering sterk aan te raden. Pak uw huidige polis erbij en start met vergelijken. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar. Bepaal zelf hoeveel behandelingen u nodig heeft, 6, 9, 12, 18 of 24.

Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag per jaar voor fysiotherapie. U kunt aan de hand van onze tarieven 2023 uitrekenen hoeveel behandelingen u ongeveer vergoed krijgt.

Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als u maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot ‘fysiotherapie’ rekent.

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Of u een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van uw huidige zorgbehoefte en het risico dat u loopt op een aandoening. Bent u gezond en doet u niet aan risicovolle sporten, dan heeft u – wat fysiotherapie betreft – wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig, of is het goedkoopste aanvullende pakket voldoende. U bent dan beter af door apart voor uw fysiotherapiebehandelingen bij ons in de praktijk te betalen.  

Als u een grotere kans op blessures hebt door de sport die u beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als u vaker lichamelijke klachten heeft, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.

Vraag uzelf altijd af of u zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat u liever een (maandelijkse) premie hiervoor betaalt. Er zijn geen vaste prijzen voor een fysiotherapiebehandeling. Om toch een indicatie te geven wat de gemiddelde kosten zijn van voor een fysiotherapeutische behandeling kunt u op onze website de tarievenlijst fysiotherapie 2023 bekijken. 

 Belangrijk:

 • Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen.
 • De vergoedingen hieronder zijn gebaseerd op fysiotherapeuten die een contract hebben gesloten met de zorgverzekeraar. Wij hebben overeenkomsten met alle zorgverzekeraars.
 • Het eigen risico is niet van toepassing als u gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandeling vanuit uw aanvullende verzekering.

Hoe kiest u de zorgverzekering die het best bij u past?

Gebruik de checklist op de website van de Consumentenbond: Zorgverzekering kiezen: waar let u op?

Kijk in uw polis om te achterhalen voor welke vergoeding u in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. Bepaal dus voor uzelf uw zorgbehoefte. Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar. 

Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als u maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot ‘fysiotherapie’ rekent.

Verwacht u komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil voor het risico dat u loopt, betaalt u minder premie. U kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit bedrag betaalt u bovenop het verplichte eigen risico van €385. 

Uw eigen risico vrijwillig verhogen is niet slim als u veel zorgkosten verwacht. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als u het bedrag van uw verplichte en vrijwillige eigen risico niet achter de hand hebt.

Soms vragen verzekeraars om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen u op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat u een polis afsluit.

Let op: U heeft t/m 31 december 2023 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit uw situatie te vergelijken! Ga naar https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2024 om te berekenen welke polis voor u in 2024 het meest interessant is.

BELANGRIJK NIEUWS VANUIT FYSIQ VISION:

Hoewel wij wegens contractuele verplichtingen geen advies mogen geven omtrent de keuze die u maakt voor uw ziektekostenverzekering kunnen wij wel stellen dat zowel Menzis als VGZ zich positief opstellen om te investeren in de positieverbetering van de fysiotherapeut in de eerste lijn. Dit bemerken wij deels aan de tariefsverbetering, maar ook door de innovatie die zij stimuleren binnen de fysiotherapeutische zorg. 

Wilt u daarom goed verzekerd zijn voor fysiotherapeutische zorg en daarnaast ook weten dat deze inkooppartij ook goed voor ons als fysiotherapeut zorgt, kies dan voor een van de zorgverzekeringen van Menzis of VGZ. Hieronder vallen ook de labels van deze zorgverzekeraars (zie plaatje).

Bekijk hier een compleet overzicht van vergoedingen per zorgverzekeraar in 2024× Hoe kan ik je helpen?