Oedeemfysiotherapie; vocht afvoeren verlicht

Na een ongeval of operatie kan er een storing ontstaan in het lymfesysteem. Uw lichaam houdt daardoor een te veel aan vocht vast en kan een plaatselijk zwelling ontwikkelen. Dit wordt officieel oedeem genoemd. Dat voelt niet alleen pijnlijk, maar kan ook ontstekingen veroorzaken. 

 

Oedeemtherapie helpt vocht af te voeren door gericht te masseren en verzacht daarmee onder meer de pijn. In juli 2014 heeft Willemaaike haar diploma tot Oedeemfysiotherapeut succesvol afgerond. Hiermee kan ze patiënten met oedeem, in welke vorm dan ook, behandelen en begeleiden.

Oplossing voor vochtophoping

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel m.a. een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Oedeem bestaat in verschillende vormen:

 
Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vorm van oedeem welke kan ontstaan na een oncologische operatie waarbij lymfeklieren zijn verwijderd. Een okseltoilet kan bijvoorbeeld de werking van het lymfestelsel verstoren en een opeenhoping van (eiwitrijk) weefselvocht in de arm veroorzaken, met lymfoedeem als gevolg. 

 

 

Dit veroorzaakt een zwaar en gespannen gevoel in de arm en gevoelsstoornissen in de arm of de hand. Vijfenveertig procent van de vrouwen en mannen met borstkanker die een okselkliertoilet in combinatie met bestraling hebben ondergaan, krijgt te maken met deze klachten. Echter ook na een borstsparende operatie in combinatie met de schildwachtklierprocedure treedt in bijna acht procent lymfoedeem op, zonder dat de patiënt is bestraald.

 

 

Veneus oedeem

Oedeem als gevolg van bijvoorbeeld trombose of na een operatie aan de bloedvaten

 
Traumatisch oedeem

Oedeem wat ontstaat na een trauma/ ongeluk

 

 

Primair lymfoedeem

Lymfoedeem naar aanleiding van een aangeboren afwijking van het lymfstelsel, bijvoorbeeld een lymfstelsel wat onvoldoende aangelegd is

Wij behandelen lymfoedeem volgens de Australische methode. In tegenstelling tot de andere behandelmethoden starten wij met het activeren van het diepere lymfesysteem, gevolgd door het legen van het aangedane gebied via dit diepe systeem. Dit zorgt voor een complete activering van het lymfstelsel.

 

 

Wij bieden u een gecombineerde behandeling van manuele lymfdrainage, oefentherapie, compressie door middel van zwachtels, huidverzorging en een advies voor leefregels aan. Door deze combinatie bereiken wij in zeer korte tijd een optimaal behandelresultaat. 

 

 

Een ander belangrijk speerpunt is de zelfredzaamheid: U leert hoe u de behandeling zelf kunt toepassen. U krijgt uitleg over het ontstaan van oedeem en de gevolgen hiervan op langere termijn. Daarnaast leert u specifieke ademhalingstechnieken, drainagehandgrepen en -oefeningen aan om bij uzelf het lymfsysteem te activeren. Thuis kunt u aan de slag, op de momenten dat het u uitkomt.

Masseren helpt

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

 

Manuele lymfdrainage:

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde (specifieke) handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog in tact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

Compressietherapie:

Door middel van het aanleggen van bandages/zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous (TEK), e.v.t. door ons, worden aangemeten.

 
Oefentherapie:

In veel gevallen kan door het oedeem er een bewegingsbeperking zijn ontstaan die dmv oefentherapie kan worden verminderd/opgelost.

MEER INFORMATIE OF EEN AFSPRAAK MAKEN?

× Hoe kan ik je helpen?