Oncologiefysiotherapie;

Hulp bij kanker

Fysiq Vision biedt zorg op maat tijdens en na kanker. Onze gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut richt zich op het behandelen van problemen die veroorzaakt worden door kanker of de medische behandeling van kanker. 

 

De oncologiefysiotherapeut richt zich onder meer op het behandelen van bewegingsproblemen die ontstaan door de kanker zelf of door de medische behandeling van de kanker. Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Hij of zij heeft gedurende een vierjarige Masteropleiding de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van deze patiëntengroep.

 

Voorbeelden van problemen die op kunnen treden bij de oncologische patiënt zijn:

     pijn

    – spanningsklachten

    – stug littekenweefsel

    – huidveranderingen

    – stijfheid van gewrichten en spieren

    – lymfoedeem (vochtophoping)

    – spierzwakte

    – conditieverlies

    – vermoeidheid

 

 

 

 

 

Naast de fysieke klachten die kunnen optreden tijdens het doormaken van de ziekte kanker spelen ook psychische en sociale factoren een rol. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie en meer bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces. De therapeuten van Fysiq Vision maken deze factoren bespreekbaar, bieden een luisterend oor en coachen de mensen op dit vlak.

 

 

Persoonlijk en op maat

Geconfronteerd worden met kanker is allesomvattend. Zowel voor als na behandeling zijn wij er voor u. U kunt van ons persoonlijke en op maat gemaakte zorg verwachten. Of het nu een op een aandacht betreft of het groepsgewijs ervaringen delen en trainen, wij helpen u graag.  Hierom bieden we altijd een gecombineerd intakegesprek met de oncologiefysiotherapeut en oedeemfysiotherapeut aan, en combineren dit eventueel indien nodig nog aan met een vrijblijvend gesprek met de diëtist.

 

 
Net dat beetje extra zorg

Met onze uitgebreide en gespecialiseerde trainings- en testmogelijkheden kunnen onze therapeuten u optimaal begeleiden bij uw behandeling. Ook voor ondersteuning op het gebied van voeding en contacten met verwijzers kunt u ons benaderen. Ons enthousiaste team van oncologiefysiotherapeut, oedeemtherapeut, fitnesstrainer oncologie en ondersteunende fysiotherapeuten staan 7 dagen in de week voor u klaar. 

Begeleiding in alle fases van de ziekte.
 

De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet in alle fases van de kanker. In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten. In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. 

 

De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma om uw conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport. Soms kan de ziekte niet (volledig) worden genezen maar wel onder controle gebracht en gehouden worden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. Iedere patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en ondersteunt en coacht de oncologische patiënt.

De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat in deze fase centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden door een trainingsprogramma op maat te maken.

 

In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert.

De patiënt moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

MEER INFORMATIE OF EEN AFSPRAAK MAKEN?

× Hoe kan ik je helpen?